Wieczornica w 100 Rocznicę Odzyskania Niepodległości Drukuj

" Ojczyzna - nasz chleb powszedni"

Świętowanie 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę przyjmuje przeróżne formy.
Szkoła Promująca Zdrowie i Szkolny Wolontariat przygotowały Wieczornicę, na której obecnością zaszczycili nas:
dyr. szkoły pan Dariusz Bogusz,
dyr. d/s Kultury i Oświaty pani Agnieszka Sopel,
przewodnicząca Rady Rodziców pani Edyta Kolano,
sołtys wsi Łukawiec pan Stanisław Mokrzycki,
ks. Paweł Dynaka,
członkinie zespołu "Katarzynki" i ludowa poetka pani Beata Michalik.

W I części, w krótkiej gawędzie o znaczeniu chleba, wystąpiła koordynator d/s promocji zdrowia pani Dorota Wróbel:
"O zlepku żytni! Okruszyno marna! Jakże twe dzieje ciekawe dla człeka!
Z twoimi losy jak ściśle się splata i jasny pałac i chruściana chata!"

Ludwik Kondratowicz

Chleb jest naszym głównym pokarmem, a szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego i stanowi o naszym systemie wartości. W polskiej i słowiańskiej tradycji kulturowej chleb był symbolem pożywienia, a także dostatku i pomyślności. Nie zawsze bowiem i nie dla wszystkich był pożywieniem podstawowym i codziennym.
W biedniejszych częściach kraju, jeszcze w I połowie XX w. pojawiał się w domu jedynie w większe święta.

Dla wierzeń ludowych powszechny był zakaz stąpania po okruszynach chleba.
Nie wolno było chleba upuścić na ziemię, gdyż takie zachowanie traktowano, jako wielkie przestępstwo moralne. Nie wolno było bawić się chlebem, bębnić po bochenku palcami lub nożem, gdyż traktowano to jako znęcanie się nad chlebem. Nie należało kłaść chleba na stole wypukłą stroną, ale płaską.

Chleb towarzyszy nam podczas wigilii jako strucel, na Wielkanoc w formie babek, na weselach Młodych wita się chlebem i solą. Chleb spotykamy na całym świecie, ale nasz, w opinii obcokrajowców, jest najlepszy w smaku.
Dawniej chleb wypiekany był w domowych piecach, duży i z niepowtarzalnym smakiem. Dziś, najczęściej kupujemy go w sklepie, wypieczony przez piekarnię.

Jednak, z ogromną radością należy stwierdzić że coraz spotykamy się z tym, że, jak kiedyś, w wielu domach piecze się chleb. O tym, jak daleko od zaczynu do gotowego chleba, opowiedziały nam i przedstawiły w praktyce nasze zaproszone babcie: pani Bronisława Klus i pani Janina Lada, które podczas trwania Wieczornicy upiekły dla nas pyszny, pachnący i chrupiący chleb.
Ponieważ 8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, dlatego w II części naszego spotkania odbył się konkurs na zdrowe i najbardziej pomysłowe kanapki.

Reprezentanci klas IV - VIII SP i IIIG oraz grupa uczennic klasy IV z SP Nr 2 w Lubaczowie:
Tamara Kuchciak, Oliwia Horeczy, Liwia Wałczyk i Liwia Sokół, z produktów przygotowanych przez Radę Rodziców, chleba upieczonego przez panią Katarzynę Strojną i panią Józefę Kolano oraz kolorowych serków - smakowych niespodzianek autorstwa m.in. pani Stanisławy Szałańskiej - przystąpili do emocjonującej konkurencji, w wyniku której powstały prawdziwe dzieła sztuki.

Komisja konkursowa w składzie:
- dyrektor szkoły pan Dariusz Bogusz,
- pani Edyta Kolano,
- pani Elżbieta Kuchciak - jednogłośnie przyznała wszystkim klasom I miejsce.

Po sowitym poczęstunku przystąpiliśmy do śpiewania patriotycznych i wojennych piosenek. Akompaniował nam ksiądz wikary Paweł Dynaka.
Po godzinnym koncercie przyszedł czas na chwilę zabawy: zatańczyliśmy wszyscy "belgijkę", "skrzypka", "chocolate" i zabawiliśmy się w chusteczkę.
Ostatni punkt naszego programu stanowiły zajęcia astronomiczne „Poznajemy jesienne skarby nocnego nieba” , na które złożyła się krótka prelekcja: „Astronomia dla każdego – jak zacząć odkrywanie tajemniczego Wszechświata?” oraz zajęcia praktyczne, podczas których obserwowaliśmy obiekty głębokiego nieba, czyli galaktyki, mgławice i gromady gwiazd.

Nasz wieczór wrażeń zakończyliśmy o godz. 22.00.